Ocenili laureátov medzinárodnej prehliadky vín MUVINA 2003

29.09.2003 Celý región

Dve španielske vína Palacio de Bornos - Sauvignon ročník 2002 (kategória biele suché vína) a Yllera Reserva ročník 1998 (červené vína), rakúske Cuveé premium...
Dve španielske vína Palacio de Bornos - Sauvignon ročník 2002 (kategória biele suché vína) a Yllera Reserva ročník 1998 (červené vína), rakúske Cuveé premium Trockenbeerenauslese ročník 2001 (šumivé vína) a päťputňové tokajské, ročník 1998, od maďarského výrobcu Dezso: Pataky (vína spod kožky) sa stali šampiónmi 8. ročníka medzinárodnej prehliadky MUVINA 2003 v Prešove. Slávnostné vyhodnotenie s odovzdávaním cien sa konalo 26. septembra v historickej sále budovy Čierny orol v Prešove.

Prvá časť prehliadky sa uskutočnila v júni, keď degustátori z Česka, Maďarska, Rakúska, Slovenska, Slovinska a Španielska posudzovali kvalitu dovedna 340 vzoriek vín z Bulharska, Česka, Grécka, Juhoafrickej republiky, Maďarska, Nemecka, Rakúska, Slovenska a Španielska.
Organizačný výbor a porotcovia na čele s prezidentom prehliadky, najznámejším slovenským enológom Fedorom Malíkom udelili tiež dovedna sedem veľkých zlatých medailí (vínam z Česka, Maďarska, Rakúska a Španielska), 54 zlatých a 41 strieborných medailí.
Cena primátora Prešova za najlepšie slovenské červené víno sa ušla skalickej firme Víno Masaryk za Alibernet, ročník 2002. Firme J. &J. Ostrožovič z Malej Tŕne patria dve ceny - prednostu Okresného úradu v Prešove za najlepšie slovenské biele víno (Lipovina, výber z hrozna, ročník 2002) a prednostu Krajského úradu v Prešove za najlepšiu slovenskú kolekciu vín ročníka 2002. Za najlepšie východoslovenské víno - päťputňový tokaj, ročník 1989 - dostala cenu predsedu Prešovského samosprávneho kraja spoločnosť City Servis z Viničiek.
Viceprezident prehliadky, riaditeľ organizujúceho Múzea vín v Prešove Dušan Hažír konštatoval, že poctivá práca s organizovaním podujatia sa vyplatila, pretože od budúceho ročníka sa MUVINA bude konať pod patronátom O. I. V. (Medzinárodný úrad pre vinič a víno). Tohoročné rozhodnutie o zaradení prehliadky do kalendára najvýznamnejšej organizácie producentov vína platí na tri roky.
Súčasťou slávnosti 26. septembra bola už aj tradičná ochutnávka a aukcia vín, laureátov prehliadky.
(jj)
 

Vyberte región